De Kooihoek maakt al sinds de jaren zeventig biologische schapenkazen van eigen melk.
Rauwmelkse kaas
Alle melk wordt op het bedrijf zelf verwerkt tot rauwmelkse kaas. De melk wordt dus niet van te voren gepasteuriseerd of gethermiseerd. Het ambacht van boerenkaas maken is al heel oud, en gebeurt in essentie nog steeds op de zelfde manier als het al eeuwen lang gedaan is. In 2016 is boerenkaas maken door UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed.
Meer dan biologisch
‘Bio’ staat centraal in onze hele manier van werken, en dat gaat bij dit bedrijf verder dan de wettelijke regels voor biologische productie. Biologisch boeren is met de natuur mee boeren.
De schapen lammeren bijvoorbeeld af in het voorjaar, zodat de piek van de melkproductie samenvalt met de tijd dat schapen van nature het meeste melk kunnen geven. In de lente heeft het gras de hoogste voederwaarden en ook het langer worden van de dagen stimuleert de melkproductie.
Op de zomerdag lopen de schapen dag en nacht buiten. Klaver in de wei haalt stikstof uit de lucht en binden deze voor meer eiwit in het gras. Er groeit cichorei om maag-darmwormen te voorkomen. Ridderzuring bestrijden ze met de zuringsteker en akkerdistel met de heggenschaar. Een deel van het voer telen ze zelf.
Het afvalwater van kaasmakerij en woonhuis wordt gezuiverd in een rietveldzuivering. De zonnepanelen op het dak van de stal zorgen voor ongeveer een derde van het elektriciteitsverbruik. De afwisseling van bosjes, bomen en grasland creëert een omgeving waar vogels en andere dieren zich thuis voelen. Er is ook een bloemstrook van 12 meter breed.
De Kooijhoek online
Website
Facebook