Komkommer, per stuk, Udea

0 Beoordelingen
Komkommer, per stuk, Udea
1,69

Productomschrijving

Komkommer heeft in zijn naam een leuke -lokroep -, die je uit zou kunnen leggen als -eet mij -. Komkommer is een veelzijdige groente die met een beetje olie, azijn zout en peper al voortreffelijk smaakt. Komkommers zijn heerlijke dorstlessers en een caloriearm tussendoortje. Als de zon gaat schijnen en u heeft zich verbrand aan de eerste zonnestralen dan helpt komkommer ook heel goed om de huid te koelen.

Culinair
Komkommer eet je meetal rauw, maar komkommersoep, komkommer-schotels en als warme maaltijd kan ook. Bijvoorbeeld in de bekende Gado Gado. Als sapje, puur komkommer of als basis voor een smoothie ook erg lekker. Ideaal als je wilt reinigen in het voorjaar hap links en rechts een stukje komkommer weg.


Gezondheid
Als benefits van de komkommer kunnen vooral de vochtrijkheid genoemd worden en de gezonde stoffen, zoals o.a flavonoiden. Ze hebben mogelijk ook een ondersteunende werking op de wanden van de kleinste bloedvaatjes. Daarbij zijn flavonoïden krachtige antioxydanten. In komkommer zitten ook lignanen. Deze stoffen zouden een gunstige werking hebben op onze hormonen en dan vooral op het oestrogeen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanwezige oestrogeenachtige stoffen in allerlei plastic verpakkingen. De lignanen zijn hier mogelijk preventief en gunstig in werking.
Ook om een gezichtsmasker te maken doet de komkommer goede diensten, evenals verkoelende kompressen bij een verbrande huid. Als sapje, puur komkommer of als basis voor een smoothie ook erg lekker. Ideaal als je wilt reinigen in het voorjaar hap links en rechts een stukje komkommer weg.

Geschiedenis
Komkommer is afkomstig uit India en het wordt daar al duizenden jaren gegeten. Er zijn 300 soorten en de augurk, courgette en de meloen zijn er allen familie van.

Bewaren
Komkommers zijn maximaal 2 weken te bewaren op een koele plaats, maar niet in de koelkast of diepvries. Een temperatuur van 13 -15 graden is veel beter. Komkommers worden snotterig van kou. Het verpakken van komkommer in folie voorkomt uitdroging. Een stevige komkommer blijft wel een week goed, mits u hem niet naast tomaten legt, daar krijgt hij gele vlekken van.


Recepten
Alle ingrediënten bij de recepten zijn terug te vinden in deze webwinkel.
  1. Zomerse salade met komkommer, appel en walnoot
  2. Groentesnack met dip
  3. Komkommer-tomaatsalade
  4. Komkommer-peer smoothie
  5. Indiase komkommer-yoghurt salade
  6. Thaise komkommer-salade met geroosterde kokos
  7. Komkommers inmaken
  8. Zweedse komkommersalade
  9. Koele komkommersoep
  10. Piccalilly
  11. Komkommer-munt scrub
  12. Gado-gado
  13. Komkommer-bleekselderij salade met blauwe kaas
  14. Geroerbakte komkommer
  15. Kachumber met rode biet
  16. Pittige Koreaanse komkommersalade
Recept tzaziki
Deze frisse biologische komkommers zijn ook heel geschikt voor een echte Griekse tzatziki. Rasp twee komkommers en druk het vocht eruit in een vergiet. Rasp vier teentjes knoflook en meng deze samen met een liter volle yoghurt, komkommer en zout in een grote kom. Roer er wat olijfolie doorheen en laat de saus een uurtje in de koelkast staan voor serveren. Heerlijk als frisse dip met stokbrood, bij gehaktballetjes of in een pitabroodje met falafel. En extra zomers met een beetje fijn gesneden mint erdoor!

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Komkommer, per stuk, Udea
Laat een review achter
Versturen